Your Adsense Link 728 X 15

Panduan Mengajar Anak Membaca Al-Quran

Posted by Ummu Umar 13 March 2014 0 comments
Bismillahirrahmanirrahim..

Alhamdulillah, hari ini Allah anugerahkan rasa ingin menulis. Di sini saya ingin berkongsi pengalaman mengajar anak belajar membaca huruf hiyaiyyah. Umar sekarang berumur 1 tahun 10 bulan. Masa dia bayi, saya selalu nasyidkan lagu alif ba ta. Kemudian diselang seli menunjukkan flash card, tetapi bila rasa kurang semangat, ajar nasyid sahaja. Alhamdulillah, sekarang kembali mengajar umar bersama dengan adiknya abu ubaidah yang baru berusia 3 bulan. Saya banyak belajar melalui artikel Puan Lina ibu kepada Darwish Darwisya.

Flashcard Huruf Hijaiyah bertanda atas, bawah dan depan yang saya gunakan untuk mengajar anak-anak saya mengenal huruf. Rata-rata 3 set untuk seorang anak sebelum anak saya mengenal huruf.. Tentulah mula-mula beli satu, kemudian bila dah hancur, anak masih belum habis mengenal, beli satu lagi dan seterusnya. Selalunya kehancuran kad huruf ini adalah disebabkan ianya di ronyok, digigit dan sebagainya oleh anak kita.  



Set Buku dan VCD al Furqan yang saya gunakan untuk mengajar anak saya dari mula hendak mengenal huruf hingga dia boleh membaca. Habis set ni, saya sambung dengan buku iqra' biasa yang ada jilid 1-6, tapi start dengan buku Iqra 3 dan seterusnya.

Buku Hafazan Sistem Al Hufaz.
Untuk Hafazan saya gunakan Kaedah al Huffaz. Tak perlu beli semua. Dapat dalam 3-5 buah buku tersebut sudah mencukupi untuk memperkenalkan pada anak kita cara menghafal. Saya mulakan hafazan secara serius bila anak saya dah masuk Iqra' 5. Peringkat ini jika dimulakan hafazan amat membantu dari segi dia belajar melancarkan bacaan al qurannya. Untuk membiasakan dengan sebutan yang betul dan tajwid yang sempurna, selalu memperdengarkan pada mereka bacaan alQuran dari CD atau VCD setiap pagi atau/dan maghrib. Dia sendiri akan tahu bacaannya salah jika dia membacanya salah seperti yang berlaku pada anak saya kerana selalu mendengarnya dari CD/VCD.

Pengenalan

Rata rata saya dapati di Malaysia ini ramai yang mula mendedahkan kanak kanak untuk mula belajar samada membaca, mengira atau mengaji umur 4-5 tahun. Sebab itu kita lihat ramai ibu bapa menghantar kanak-kanak bersekolah tadika/pre school umur usia tersebut. Sebenarnya otak kanak-kanak sudah sangat bersedia untuk menerima apa-apa pelajaran sejak lahir. Otaknya pada waktu ini ibarat sponge yang amat mudah menyerap air jika diletakkan di air. Mengikut kajian sains, pada umur 2 tahun, kapasiti otak kanak-kanak adalah menyamai 80% otak dewasa. Kanak-kanak semuanya sama. Yang membuat mereka berbeza adalah didikan yang kita dedahkan pada mereka pada waktu usia kritikal ini. 

Setelah saya mencuba dan nampak hasilnya pada anak saya, saya ingin kongsikan pada semua kaedahnya ini. Apapun saya boleh buat kesimpulan memang benar kata orang bahawa pendidikan bermula dari rumah. Kaedah saya bermula dari bayi baru lahir hingga 3 tahun. Saya tidak berjumpa lagi sekolah khas yang mengajar bayi baru lahir hingga 3 tahun ke atas di Malaysia ini. Kalau pusat jagaan kanak-kanak memang ada merata untuk umur ini. Maka, si ibu atau bapalah yang perlu menjadi gurunya dan rumahlah menjadi sekolahnya. 

Anda boleh menggunakan kaedah ini samada untuk mengajar anak anda ABC dan seterusnya membaca atau Alifbata dan seterusnya mengaji semuanya terpulang pada pilihan anda. Bagi saya ABC boleh belajar di tadika dan di sekolah nanti. Hingga umur anak saya hampir 3 tahun ini, saya tidak pernah mengajarnya A-Z dan kiraan 1-10, bentuk dan warna dalam bahasa Inggeris secara khusus. Tetapi anak saya sudah boleh mengenal dan menghafalnya sendiri dengan bantuan mungkin dari CD kartunnya atau Barney n Friendsnya. Apapun saya yakin ini kerana otaknya telah dilatih untuk memberi respons yang cepat untuk belajar waktu saya mengajarnya mengaji setiap hari.

Mungkin ada kaedah lain yang di luar pengetahuan saya tetapi ini sahaja kaedah yang saya tahu dan guna pakai sehingga anak saya boleh membaca al Quran sebelum umur 3 tahun. Saya ingin kongsikan kaedahnya kerana saya telah melihat akan hasilnya. Saya dapati ramai yang tidak terdedah tentang mendidik anak dari bayi. Atau mungkin pernah mendengar tetapi tidak tahu kaedahnya. Semoga perkongsian saya ini memberi manfaat kepada masyarakat Islam bagi melahirkan lebih ramai generasi bijak pandai yang berpegangkan pada al Quran dan as Sunnah. Bagi saya setiap bayi telah dilahirkan dengan anugerah yang tersembunyi dan ibu bapalah yang membantu mengeluarkan anugerah ini MUNCUL untuk mereka gunakan seumur hidup. 


Pelaburan Anda untuk memulakan kaedah ini : 

1. Beli Buku Al Furqan set beserta CD (dalam RM30 untuk 4 buku beserta CD lagu dan gambar kartun yang menarik. Pasang CD jika anda nak melekakan dia untuk buat kerja rumah. Biasalah ibu letak anak depan TV bagi mereka leka untuk senang kita buat kerja. Anda juga boleh beli CD iqra untuk kanak kanak jenis lain yang menarik dan banyak di pasaran. 

2. Beli Flash Card Al Furqan dan latih setiap pagi.

3. Gula-gula yg diperbuat dari madu atau bahan yg bagus, Mayfirst bilberry colostrum (kesukaan anak saya), coklat kacang badam atau lain-lain sebagai hadiah kalau habis belajar 1-2 muka surat dengan kita. Boleh mula di beri jika mereka faham akan do n reward system. Kalau kecil lagi tak perlu.


PANDUAN MENGAJAR 

a) Disiplinkan mengaji sekerap mungkin. Saya buat 5 hari seminggu. Dalam seminggu mesti ada 1-2 hari yang saya miss! Selalunya saya akan mengajar paling awal jam 8.30 malam dan paling lambat jam 9.30 malam setiap kali mengaji. Waktu siangnya sentiasalah sibuk sangat sangat termasuklah hari Sabtu dan Ahad.

b) Jangan marah. Selalunya orang cepat naik angin kalau ajar budak banyak kali tapi tak dapat2 juga. Lebih-lebih lagi kalau kanak-kanak tu anak sendiri. Kalau anak orang lain, segan sikit nak marah kerana nanti dia balik mengadu dengan ibu bapanya. Kalau anda rasa nak marah, tarik nafas panjang-panjang dan bertenang. Ingat jika kita selalu marah kanak-kanak waktu mereka mengaji, mereka akan tidak suka mengaji dan susah untuk disuruh mengaji kerana mungkin phobia. 

c) Hanya marah jika mereka tak mahu mengaji.

d) Puji dan tepuk tangan seta buat buat happy jika mereka membaca dengan betul.
Beri imbuhan setelah selesai mengikut apa yang mereka mahukan atau apa yang kita janjikan selepas mengaji. 

e) SABAAAAR dan tak lupa disiplinkan diri kita sendiri dan anak kita untuk mengaji setiap hari. Jangan expect anak otomatik pandai bila kita sekali mengajar. Ia memang benar-benar mencabar untuk mengajar anak-anak kecil yang berumur setahun dua yang tak tahu nak duduk diam. Tapi hasilnya lumayan! Bayangkan kita tunjuk flashcard pada budak umur setahun, kalau tak cepat, tangannya tangkas mencapai flashcard tersebut untuk dikeronyok2.

f) Rajin2 membacakan surah yang kita ingin anak kita hafal sebelum mereka tidur malam dan sebelum mereka bangun dari tempat tidur waktu pagi. Lama-lama mereka boleh mengikut kita membacanya.. Kalau tak hafal, bolehlah pasang CD mengaji. Saya percaya kalau kita tak menghafal, tetapi nak mengajar anak menghafal, kita pun boleh jadi hafal.


g) Yang paling penting, sentiasa berdoa dan bertawakkal pada Allah untuk kebaikkan yang terbaik buat anak-anak dan kita. Berdoalah di dalam dan diluar solat. Berdoa boleh menimbul sikap positif pada diri kita dalam mendisiplinkan diri untuk mengajar mereka. Lebih bagus berdoa ketika kanak kanak masih kecil dan tidak lagi banyak dosanya. Ramai yang lalai mendoakan untuk anak dan cuma mula berdoa ketika anak sudah dewasa dan melakukan perkara yang tidak disukai supaya dia boleh berubah. Ketika ini mungkin agak susah walaupun belum terlambat.


Kaedah ini amat sesuai untuk bayi baru lahir hingga 2-3 tahun. Saya dapati jika kanak-kanak 4-5 tahun yang telah didedahkan dengan Ultraman, Doraemon dan bermacam-macam lagi cerita kartun yang pelbagai, tidak mahu mengikuti CD dan program ini mungkin bagi mereka ianya membosankan. Sebaliknya kanak-kanak yang didedahkan dengan CD mengaji/Iqra ini sejak lahir akan teruja melihat flash kad atau buku yang berhuruf sama seperti yang mereka lihat di TV. Ini menjadikan mereka 'cinta' al Quran dan seronok bila di suruh mengaji.

Saya ingatkan semula ungkapan Pengkaji Bayi, Dr Robert Titzer menyatakan 'Windows of opportunity for natural learning is from birth until 4 years old'. Melihat pada anak saya, saya boleh katakan mereka memang mencintai apa yang diajar secara semulajadi.


Stokin Sandy - Sarung kaki Muslimah

Posted by Ummu Umar 24 July 2013 0 comments
Jualan Stokin Sandy 
Harga tertera tidak termasuk kos penghantaran 

RM7.00/pasang

Ciri-ciri Stokin Mesir SANDY:

Panjang sehingga bawah lutut
Lembut, sejuk dan sangat selesa dipakai
Sangat berkualiti tinggi (Diimport khas dari Mesir)
Tidak jarang dan tidak nipis, insyaAllah



SANDY No.1 - light beige 

SANDY No.2 - pure black

SANDY No.3 - dark beige

Kepada sahabat-sahabat yang berminat bolehlah SMS saya di no 0134926449. 

Apa itu sistem consignment?

Posted by Ummu Umar 05 April 2013 1 comments
Ada yang bertanya, "Apa itu sistem consignment?"

Beginilah....

Tuan membuat kerepek muruku. Tuan hantar 20 bungkus ke kedai runcit di tempat tinggal tuan.

Tuan letakkan sendiri, susun sendiri kerepek muruku di rak dalam kedai runcit itu.

Pada hujung minggu tuan pergi ke kedai runcit itu. 10 bungkus kerepak tuan terjual. Bungkusan yang ada bersepah-sepah.

Tuan pun letakkan 10 bungkus lagi, susun semua bungkusan elok-elok. Begitulah tiap-tiap minggu tuan lakukan.

Ada satu masa, semua bungkusan muruku tuan habis licin. Tetapi towkay kedai tidak peduli pun mahu beritahu tuan supaya hantar bekalan baru!

Pada 30hb, tuan beritahu towkay kedai runcit itu 52 bungkusan muruku yang terjual.

Towkay itu pun membayar tuan harga 52 bungkusan itu selepas ditolak diskaun 40%.

Begitulah sistem consignment. 
 

Apa itu Mazhab ABS

Posted by Ummu Umar 25 March 2013 0 comments

Puan Ainon Mohd menulis:


ABS akan menganjurkan kursus melatih tuan dan puan yang mahu hidup sebagai trainer profesional dan sepenuh masa.

1. Tuan akan dilatih cara kerja men-deliver sesi training.

2. Tuan akan di-train dan di-coach bagaimana men-desain modul.

3. Tuan akan dilatih bercakap menggunakan Budaya Melayu Tinggi dan Bahasa Melayu Tinggi.

4. Tuan akan dilatih bercakap menggunakan fonetik Bahasa Melayu Supra.

 
Produk yang kita tawarkan mungkin termasuk dalam salah satu kategori ini:

1. Produk komoditi

2. Produk premium

Jika kita membuka kedai kek dan roti, maka kita memasuki sektor komoditi.

Jika kita membuka servis membuat video kahwin, kita juga memasuki sektor komoditi.

Untuk survive dalam pasaran komoditi, kita terpaksa main harga murah.

ABS menggalakkan iluminatinya memasuki sektor premium.

Positioning..positioning

Posted by Ummu Umar 1 comments

Puan Ainon Mohd menulis:


Dalam peperangan, memiliki senjata yang terbaik tidak menjamin kemenangan.

Kemenangan bersahabat dengan kepantasan.

Senjata siapakah yang lebih dahulu tiba di medan tempur, itulah senjata yang menghasilkan kemenangan.

Demikian juga halnya dengan perang bisnes!

Brand siapa yang sampai dahulu ke dalam minda pembeli?

Setiap hari saya menulis posting dalam secret group ini. Apakah ini kerja main-main dan suka-suka?

Apakah yang sedang saya lakukan kepada minda pembaca posting-posting saya?

Positioning... Positioning... Positioning....

Iluminati ABS akan diajar teori positioning sampai betul-betul tahu bagaimana melakukan positioning untuk bisnes dan produk mereka.

Perihal Modal

Posted by Ummu Umar 24 March 2013 0 comments
Puan Ainon Mohd menulis:

Modal dapat dibahagiakan kepada beberapa kategori:

1. Modal tanah
2. Modal wang
3. Modal peralatan kerja
4. Modal bangunan
5. Modal harta intelek
6. Modal reputasi - nama baik
7. Modal kepakaran


Modal duit tidak sama dengan modal tanah.

Katakan saya ada sebidang tanah sawah. Saya izinkan pesawah bertanam padi di atas tanah saya.

Saya tidak ada risiko tanah itu hilang.

Tidak begitu halnya dengan modal duit. Ada risiko modal duit saya itu hangus.

Jadi, apabila berkongsi perolehan, porsinya tidak patut sama.

Dalam kes modal harta intelek....

Katakanlah saya menyediakan modul training. Lalu modul itu dipasarkan oleh syarikat ABC.

Modul saya itu tidak ada risiko hilang dari tangan saya. Ia akan tetap kekal menjadi harta milik saya.

Modul itu juga boleh disampaikan oleh banyak pihak serentak. Jadi saya boleh dapat banyak duit daripada banyak pihak.

Risiko saya adalah kos melepas sahaja - opportunity cost.

Tidak begitu halnya dengan duit ataupun tanah. Kalau tanah itu sudah saya berikan kepada 1 orang petani, saya sudah tidak dapat menyerahkan tanah itu kepada petani lain.

Formula cara bagaimana Nabi membahagi-bahagikan harta rampasan perang sesuai digunakan apabila pihak pemilik syarikat mahu berkongsi hasil perolehan bisnes dengan semua staff.

Formula itu tidak sesuai untuk perkongsian lain, sebagai contoh jika pemilik saham mahu berkongsi dividen sesama mereka sahaja. Untuk tujuan ini kita menggunakan formula lain, yang juga digali dari sumber sunnah

Edge-craft: Berfikir cara mengufuk

Posted by Ummu Umar 0 comments
Tuesday, February 19, 2013

Edge-craft: Berfikir cara mengufuk
 
Puan Ainon Mohd menulis:

Yang dikatakan 'positioning' itu adalah berkaitan dengan 'substance'.

Aktiviti 'positioning' itu bukan 'trick pemasaran'.

Apabila kita mahu mem-position-kan produk kita sebagai produk premium, maka produk kita itu wajib mempunyai substance yang premium.

Sebagai contoh, saya mempositionkan kursus ABS sebagai kursus premium dengan yuran keanggotaan iluminati yang premium, yakni sama dengan yuran program MBA.

Justeru saya perlu menyampaikan kursus yang substance-nya betul-betul bernilai premium.

Foto ikon FB yang kita tampalkan adalah salah satu simbol 'positioning' dan 'branding' tentang siapa diri kita sebagai bisnesman.

Orang bukan hanya mahu tahu kita menjual apa.

Lebih penting daripada itu, orang mahu tahu apakah kita ini seorang bisnesman yang dapat mereka hormati dan percayai.

Apa yang kita jual dapat dibeli dari orang-orang lain.

Namun diri kita hanya satu. Sama ada mereka mahu mempercayai diri kita ataupun tidak. Sama ada mereka mahu berbisnes dengan kita ataupun tidak.


Produk

Sudah menjadi fitrah, manusia jatuh cinta kepada idea ciptaannya sendiri. Dan lazimnya cinta mereka itu buta!

Apabila kita mencipta idea baru, otak kita tidak dapat berfikir secara objektif lagi tentang idea kita itu.

Kita cuba menjual idea itu di mana-mana sahaja, kepada sesiapa sahaja. Kita menjadi tersangat yakin orang lain pun akan jatuh cinta kepada idea kita.

Banyak saintis tempatan mempunyai idea produk baru yang sangat bagus. Mereka jatuh cinta kepada produk mereka. Mereka yakin produk mereka akan laku dalam pasaran kerana produk mereka itu sangat banyak manfaatnya.

Mereka sanggup berhutang kepada bank berpuluh ribu, malah beratus ribu, bagi mengeluarkan produk baru mereka itu.

Itulah pertama kali mereka membuka bisnes.

NOTA: Mazhab ABS menggalakkan bisnes pertama dalam sektor perkhidmatan.

Banyak peniaga membuka bisnes dengan bekerjasama dengan rakan-niaga lain. Sebagai contoh 3 orang anak muda membuka majalan bisnes online.

Mereka berjaya mendapat pendapatan dari pengiklan.

Majalah berjalan elok. Semua rekod disimpan dengan telus. Pendapatan pun dibahagi-bahagikan sebagaimana yang dulu sama-sama dijanjikan.

Namun salah seorang tetap menarik diri. Dia pula yang menjadi tulang belakang majalah online itu. Semenjak itu trafik jatuh, semakin hari semakin jatuh.

Semua 3 orang anak muda itu orang baik-baik belaka. Tidak ada berlaku kes penipuan ataupun khianat sesama mereka

Salah teori yang penting digunakan apabila men-design sistem ganjaran adalah teori ekuiti.

Teori ini mengatakan, kita akan terus komited dalam sesuatu hubungan kerjasama selagi kita berasa puas hati dengan ekuiti yang kita peroleh dari kerjasama itu.

Kerjasama dalam bisnes boleh retak dan pecah apabila ada satu pihak yang berasa dia memberi lebih banyak daripada rakan-rakan lain, tetapi mereka yang menerima lebih banyak dari hasil pulangannya.

ABS akan mengajarkan sistem ganjaran berdasarkan model pembahagian keuntungan cara Nabi Muhammad.

Lazimnya kita sangka, jika kita berniaga secara jujur dan ikhlas, mematuhi janji, tidak menipu rakan-niaga sendiri, maka bisnes kita akan selamat daripada pecah-belah.

Ini sangkaan yang simplistik.

Rakan-niaga kita meninggalkan kita disebabkan banyak faktor. Faktor yang paling penting adalah perasaan tidak puas hati.

Teori ekuiti menerangkan bagaimana perasaan tidak puas hati boleh timbul meskipun orang itu kita beri layanan yang sangat baik (pada pendapat kitalah...)

Sistem ganjaran adalah faktor yang paling kritikal peranannya dalam menghasilkan perasaan puas hati ataupun tidak puas hati.

Pada prinsipnya, dalam Islam: "Kamu dapat apa yang kamu usahakan"

Prinsip itu bunyinya mudah sekali. Namun operasi perniagaan adalah sangat kompleks.

Ada pelbagai jenis dan kategori 'usaha' atau 'effort'.

Kita perlu meng-identify semua jenis effort itu, dan menetapkan formula ganjarannya.

Penasihat-penasihat saya sedang mengkaji aspek ini. Hasil kajian akan diterangkan kepada iluminati.

Macam-macam ilham tentang sistem kompensasi mazhab Islamik sedang difikirkan.

Ambil contoh ini:

Katakanlah dalam syarikat ABC s/b, kita sudah setuju pembahagian saham seperti berikut:

Jumlah saham berbayar = RM100k

Tuan A = 51% (sudah bayar RM51k)
Tuan B = 49% (sudah bayar RM49k)

Dalam sistem Barat, hujung tahun kita bagi-bagi untung RM10k:

Tuan A = dapat RM5,100
Tuan B = dapat RM4,900

Katakanlah kita tidak mahu menggunakan sistem Barat itu. Apakah bentuk sistem yang kita mahu gunakan? Apa nas-nya....

Semasa mula-mula membuka bisnes, kita adalah Pengurus Besar (PB) bisnes kita.

Tugas PB yang paling utama adalah sebagai pendorong kepada staf, walaupun staf kita baru 1 orang sahaja.

Banyak orang bisnes melayan staf macam orang suruhannya. Ini adalah faktor utama orang bisnes kehilangan staf.

Apabila kita mempunyai produk baru yang bagus, dan terbukti ia laku keras dalam pasaran, maka banyaklah peniaga lain yang akan terus meniru produk kita.

Hasilnya, mereka berjaya mengambil pasaran kita.

Proses ini adalah natural dalam pasaran terbuka. Sesiapa sahaja berhak menawarkan produk mereka, sama ada produk itu idea mereka sendiri ataupun idea yang ditiru.

Ada 3 faktor yang menyebabkan pihak lain dengan mudah dapat mengambil pasaran kita:

1. Apabila produk kita itu disukai ramai, tetapi kita tidak dapat hendak membekalkan kepada mereka yang mahu membelinya. Lompong ini akan segera diisi oleh peniaga lain.

2. Apabila kita dapat membekalkan produk kita, tetapi kita lambat menghantarkan bekalan kita. Ini membuka peluang produk yang dibikin oleh peniaga lain sudah sampai lebih dahulu.

3. Apabila harga jualan produk kita tinggi. Ini pun membuka peluang peniaga lain membuat meniru produk kita dan menjualnya dengan harga lebih rendah.

Apakah yang menyebabkan banyak bisnesman yang nampaknya macam pelajar gred C sahaja semasa di universiti, tetapi kemudian sangat berjaya dalam bisnes mereka?

Manakala banyak pula pelajar gred A semasa di universiti akhirnya bekerja menguruskan wang rakan-rakan mereka yang gred C itu.

Apakah ada bakat yang khusus diperlukan bagi menghasilkan strategi bisnes yang efektif?

Gaya berfikir yang bagaimanakah yang digunakan apabila kita mahu menghasilkan strategi bisnes, politik dan sukan?

Apakah gaya berfikir kritikal?

Apakah gaya berfikir analitikal-logikal?

Strategi adalah sejenis desain. Bagi menghasilkan strategi, gaya berfikir yang digunakan adalah gaya 'design thinking'.

Gaya berfikir 'design thinking' tidak menggunakan logik sebab-akibat. Ia menggunakan logik 'supaya'.

Design thinking sudah diajarkan kepada mahasiswa jurusan MBA di Stanford Universiti.

Iluminati ABS juga akan diajarkan design thinking.

Brand mempunyai limit atau perbatasan.

Apabila mahu membesarkan pasaran, pakar-pakar positioning menasihati supaya kita jangan keluar dari limit positioning brand asal.

Katakanlah, pada masa ini kita hanya menyediakan perkhidmatan membuat gubahan hantaran berkualiti premium. Nama kita sudah terkenal di kalangan pelanggan premium.

Teruskan positioning kita di situ. Jangan cuba meluaskan pasaran dengan memasuki pasaran gubahan taraf komoditi.

Ambil sebagai contoh, pada suatu masa dahulu, Ramly Burger (RB) pernah membuka restoran segera ala-ala restoran McD. Pelaburan itu gagal.

Positioning RB adalah 'burger murah gerai sorong'. Inilah limit brand RB.

RB tidak pernah dipersepsi sebagai burger restoran segera. Dalam erti kata yang lain, Ramly Burger tidak pernah mem-position-kan burgernya sebagai burger yang dijual di dalam restoran ala-Amerika.

Apabila restoran Ramly Burger dibuka, mereka yang biasa membeli Ramly Burger di gerai-gerai sorong tidak masuk ke restoran itu. Mereka tidak mahu membayar burger yang dijual di dalam restoran itu dengan harga yang lebih mahal.

Mereka yang biasa makan burger di dalam restoran McD pun tidak masuk. Kalau mereka mahu makan burger di dalam restoran segera selain McD, mereka mahukan servis dan persekitaran yang serupa dengan apa yang ditawarkan oleh McD.


Bagaimana saya mengaplikasi strategi EdgeCraft bagi menghasilkan idea dan konsep teknikal ABS Ainon Business School ini.

Jumlah edge (ufuk) dalam ABS:

1. Business school yang ada menggunakan BI. ABS menggunakan BM.

2. Business school yang ada menggunakan buku teks akademik. ABS menggunakan buku teks tulisan pengkaji industri.

3. Business school yang ada memilih pelajar akademik. ABS memilih pelajar yang sudah menjalankan bisnes.

4. Business school yang ada menghasilkan pelajar yang lulus ujian akademik. ABS melahirkan orang bisnes yang dinamik.

5. Business school yang ada membiarkan lulusannya pandai-pandai mahu hidup sendiri. ABS akan menjadikan lulusannya iluminati dunia bisnes.

Lagi, lagi Syeikh Godin

Posted by Ummu Umar 0 comments
Tuesday, February 19, 2013
  
Salah satu teori yang akan diajarkan kepada iluminati ABS adalah teori Edge-Craft yang dikemukakan oleh Seth Godin.

Strategi Edge-craft dapat disimpulkan begini...
+ Produk adalah marketingnya!
+ Marketingnya adalah produknya!
= Jadinya, produk dan marketing itu bersatu dalam desain produk.
Contoh produk yang bersatu dengan marketingnya adalah 'ayam penyet'.
Teori edge-craft amat berbeza daripada idea konvensional yang lazimnya digunakan.
Dalam teori konvensional, produk lain. Marketing lain.
Dalam teori bisnes konvensional, mula-mula kita buat produk yang kita yakin diperlukan oleh pasaran.
Sesudah ada produknya, baru kita fikirkan strategi marketingnya.
Banyak pengeluar produk berbangsa Melayu menggunakan teori bisnes konvensional. Dia sudah ambil pinjaman bank. Sudah menyewa rumah kedai. Sudah membeli mesin-mesin. Produk sudah dibuat. Tetapi produk tidak laku.... Mahu buat iklan, duit modal sudah habis.

Tip menggunakan sistem gaji dan kompensasi yang kita tawarkan dalam syarikat:

1. Gunakan sistem itu sebagai umpan bagi menarik bakat-bakat yang kita perlukan supaya mereka suka bekerja dalam syarikat kita.

2. Jangan gunakan sistem itu sebagai umpan bagi mendorong staff kita supaya mereka mahu buat macam yang kita mahu.

"Kalau awak buat macam yang saya mahu, nanti saya naikkan gaji awak." (SALAH)
Puan Ainon Mohd menulis:

Apabila kita mempunyai produk baru yang bagus, dan terbukti ia laku keras dalam pasaran, maka banyaklah peniaga lain yang akan terus meniru produk kita.

Hasilnya, mereka berjaya mengambil pasaran kita.

Proses ini adalah natural dalam pasaran terbuka. Sesiapa sahaja berhak menawarkan produk mereka, sama ada produk itu idea mereka sendiri ataupun idea yang ditiru.

Ada 3 faktor yang menyebabkan pihak lain dengan mudah dapat mengambil pasaran kita:

1. Apabila produk kita itu disukai ramai, tetapi kita tidak dapat hendak membekalkan kepada mereka yang mahu membelinya. Lompong ini akan segera diisi oleh peniaga lain.

2. Apabila kita dapat membekalkan produk kita, tetapi kita lambat menghantarkan bekalan kita. Ini membuka peluang produk yang dibikin oleh peniaga lain sudah sampai lebih dahulu.

3. Apabila harga jualan produk kita tinggi. Ini pun membuka peluang peniaga lain membuat meniru produk kita dan menjualnya dengan harga lebih rendah.

Perihal Brand

Posted by Ummu Umar 22 March 2013 0 comments
Tuesday, 19 February 2013


Perihal Brand

Puan Ainon Mohd menulis:
Brand mempunyai limit atau perbatasan.

Apabila mahu membesarkan pasaran, pakar-pakar positioning menasihati supaya kita jangan keluar dari limit positioning brand asal.

Katakanlah, pada masa ini kita hanya menyediakan perkhidmatan membuat gubahan hantaran berkualiti premium. Nama kita sudah terkenal di kalangan pelanggan premium.

Teruskan positioning kita di situ. Jangan cuba meluaskan pasaran dengan memasuki pasaran gubahan taraf komoditi.

Ambil sebagai contoh, pada suatu masa dahulu, Ramly Burger (RB) pernah membuka restoran segera ala-ala restoran McD. Pelaburan itu gagal.

Positioning RB adalah 'burger murah gerai sorong'. Inilah limit brand RB.

RB tidak pernah dipersepsi sebagai burger restoran segera. Dalam erti kata yang lain, Ramly Burger tidak pernah mem-position-kan burgernya sebagai burger yang dijual di dalam restoran ala-Amerika.

Apabila restoran Ramly Burger dibuka, mereka yang biasa membeli Ramly Burger di gerai-gerai sorong tidak masuk ke restoran itu. Mereka tidak mahu membayar burger yang dijual di dalam restoran itu dengan harga yang lebih mahal.

Mereka yang biasa makan burger di dalam restoran McD pun tidak masuk. Kalau mereka mahu makan burger di dalam restoran segera selain McD, mereka mahukan servis dan persekitaran yang serupa dengan apa yang ditawarkan oleh McD

Menentukan Target Dalam Bisnes

Posted by Ummu Umar 0 comments
Tuesday, 19 February 2013


Menentukan Target Dalam Bisnes

Puan Ainon Mohd menulis:

Salah satu kerja yang kita mesti buat adalah menuliskan (ya, TULIS) apa target bisnes kita.

Ada 3 jenis target yang perlu dibuat:

1. Target jangka masa pendek = Apa yang bisnes kita mahu capai dalam tempoh 1 minggu
2. Target jangka masa sederhana = Apa yang bisnes kita mahu capai dalam tempoh 6 bulan
3. Target jangka masa sederhana = Apa yang bisnes kita mahu capai dalam tempoh 12 bulan
Target itu hendaklah dalam bentuk angka-angka = Contoh: Menjual 10 biji kek hari jadi.
Tuliskan target supaya semua staff tahu target itu.
Ciri-ciri target yang baik:
1. Ada jumlah yang dapat diukur dan dikira
2. Target itu mesti spesifik
3. Ada tempoh waktu yang ditetapkan
4. Tidak terlalu tinggi sampai sukar dicapai oleh staff
5. Tidak terlalu rendah sampai tidak ada cabaran
Ajak staff berbincang berapa target produktiviti yang mereka mahu capai.
Jangan kita yang sedap-sedap buat target dan serahkan target kepada mereka

Pengalaman Bisnes 1

Posted by Ummu Umar 21 March 2013 0 comments
Tuesday, February 19, 2013
 
Pengalaman Bisnes 1

Saya mula berniaga kecil-kecilan semasa di universiti dulu. Saya ambil buku dan kitab dari kedail, dan jual kepada rakan-rakan usrah.

Ada yang diambil secara 'consignment', kalau tak habis boleh pulangkan. Ada yang 'term cash' dengan margin yang tinggi. Dapatlah saya tampung keperluan tunai semasa menuntut.

Aktiviti ini diteruskan, hatta semasa saya sambung belajar di luar negeri.

Kemudian, apabila kerja sudah stabil, saya buka entiti perniagaan pertama, sekitar awal akhir 90-an.Kegiatan utama adalah 'me-legal-kan' kegiatan menjual buku tadi. Dengan syarikat daftar ini, saya mula mendapat pelabur yang berani memberi modal, kerana dia melihat tekunnya saya menjual kitab dan buku.

Namun dengan modal itu, saya menjadi rakus, lalu saya masuk ke perniagaan pembekalan. Saya terima tempahan buat diary tahunan sebuah kilang, untuk semua stafnya, yang jumlah ribuan.

Benarlah, seperti kata mazhab ABS, apabila kita melompat ke bisnes yang kita tidak tahu hujung pangkalnya, saya lemas buat kali pertama....

Saya kembali ke bisnes perkhidmatan, saya membuka pusat tuisyen. Namun kerana faktor lokasinya di tengah-tengah kampung, dan murid yamg amat sedikit, maka bisnes yang ini pun tutup.

Rakan-rakan saya tetap menyokong, mereka memberi kepercayaan untuk saya terus berniaga.

Tapi sekali lagi pelaburan saya lesap, kerana mencuba jadi penerbit/pengedar majalah yg tak laku di pasaran. Bisnes ini secara perkongsian dgn tim editorialnya, maka bila rugi, kami berkongsi rugi.

Saya kenal erti bai' al-dayn di sini. Hutang-hutang saya semuanya diambil alih oleh mereka, dengan cara saya kontra-kan semua sales dan invois yang belum saya kutip. Alhamdulillah... on paper sahaja rugi, tapi tidak ganggu poket saya.

Lepas itu saya fokus kerja makan gaji, dan menimba pengalaman di pelbagai tempat, pernah mencanak naik jadi ketua jabatan yang 'glamour'. Hehe!

Saat itu, gaji besar, apa hendak, semua ada. Di pejabat diuruskan oleh PA, nak ke mana-mana, naik bisnes class flight, ditanggung beres. Di sini juga, saya mula kenal ramai usahawan muslim yang sedang berjuang mengiklankan produk mereka. Minat mahu berniaga muncul kembali.

Kemudian saya hijrah ke institusi yang membiayai usahawan. Saya semakin terdedah kepada pelbagai selok-belok usahawan dan pelbagai jenis industri.

Sebenarnya, institusi kami telah ada template untuk mengira terus agihan perkongsian pemodal-pengusaha, dengan pelbagai aqad seperti mudharabah, musyarakah, munaqasah, murabahah etc... Masukkan sahaja nilai perkongsian, jangkaan margin, dan peratus perkongsian gross.

Ya, Puan Ainon, seperti mazhab ABS, kami waktu itu kira agihan ghanimah atas gross sahaja.

Seketika bersama institusi ini, saya membuat keputusan mahu kembali berniaga. Tidak sanggup saya lihat semakin banyak hutang tidak berbayar, dan usaha 'memiskinkan' umat atas nama Islam.

Alhamdulillah, kini saya rasa amat merdeka. Segala yang dikutip sepanjang laluan kerjaya saya, amat berguna.

Perkongsian di ABS ini pula, menyingkap tabir pengertian atas semua yang saya lalui. Saya lebih memahami kini, kalau kail panjang sejengkal, lautan dalam janganlah diduga .....agar tidak karam.

Moga bahtera ABS ini terus belayar gagah, menuju redha Ilahi...

AJ

 

Kemahiran menjual produk

Posted by Ummu Umar 20 March 2013 0 comments

Tuesday, February 19, 2013

Kemahiran menjual produk

 

Puan Ainon Mohd menulis:

Kemahiran menjual adalah kemahiran yang mempunyai banyak sub-bidangnya. Tidak ada orang yang memiliki kemahiran menjual segala jenis produk.

Jurujual yang pandai menjual polisi insurans belum tentu pandai menjual kereta.

Jurujual yang pandai menjual kepada perempuan-peremouan kampung belum tentu pandai menjual kepada perempuan profesional.

Jurujual yang pandai menjual produk-produk murah macam keropok dan kerepek belum tentu pandai menjual barang mahal macam jam tangan dan barang kemas, meskipun targetnya adalah orang yang sama.

Jika tuan gagal menjadi penjual produk tuan sekarang, barangkali bakat tuan adalah menjual produk dalam kategori lain.

 
Tiap-tiap produk mempunyai musimnya, ataupun season-nya.

Pada masa ini orang membuat cup-cake di sana-sini. Selepas season cup-cake, cake apakah agaknya yang akan masuk pasaran?

Produk-produk macam cup-cake sudah menjadi komoditi. Ia sangat mudah ditiru oleh sesiapa sahaja.

Dalam bisnes komoditi, hanya ada 2 posisi:

1. Kita yang memulakan season

Pada posisi ini produk kita masih 'premium'. Kita mesti buat duit cepat-cepat sebelum peniru berebut-rebut masuk pasaran dan menjatuhkan harga.

2. Kita yang ikut-ikutan season

Apabila kita berada pada posisi ikut-ikutan, bersedialah bekerja teruk-teruk bagi mendapatkan pulangan yang sedikit.

--------

Nota kaki:

Produk yang terus laku dalam pasaran dapat terus kekal disebabkan aktiviti marketing yang berterusan.

Colgate, Coca-Cola, Milo, Breeze, dll terus kekal disebabkan produk-produk itu terus diiklankan

 

Blogger news

Blogroll

Daisypath Wedding tickers Lilypie Second Birthday tickers Lilypie First Birthday tickers