16 August 2009

Posted by jinson on Sunday, August 16, 2009 No comments"Ya Allah berikan kepada kami barakah pada bulan Rejab, sya'ban dan berikanlah kami kesempatan untuk berjumpa kembali dengan ramadhanMu yang suci...kabulkanlah ya Allah..."


Rasulullah menganjurkan kepada para sahabat untuk memperbanyakkan ibadah pada bulan Ramadhan, nilai pahalanya akan dilipat gandakan hingga 700 kali lipat atau lebih,
Rasulullah juga menganjurkan memberi makanan berbuka ( iftar ) kepada orang-orang yang
berpuasa kerana bagi orang tersebut akan mendapat pahala dari orang yang diberi juadah berbuka puasa tanpa mengurangi pahala orang tersebut.

Para sahabat bertanya : Ya, rasulullah saya tidak mempunyai apa-apa yang berharga untuk diberikan kepada orang yang berpuasa.
Rasulullah menjawab : Sediakanlah apapun yang kau punya walaupun hanya sepotong kurma, seteguk air ataupun segelas susu.

Persiapan Sebelum Ramadhan

i. Berdoa kepada Allah agar kita dapat bertemu Ramadhan, mohon dberikan kekuatan untuk melaksanakan puasa, qiyamullail dan amal soleh lain.

ii. Membersihkan jiwa dan hati, bertaubat dengan sebenar-benarnya dari dosa dan perbuatan maksiat. Jangan sampai mengotori bulan Ramadhan dan puasa dengan berbagai kemaksiatan dan dosa.

iii. Mempersiapkan diri dengan banyak beramal soleh pada bulan sya'ban terutama sekali puasa sbg pembukaan dan pengantar sebelum memasuki arena yang lebih besar ( Ramadhan ).
Bulan Ramadhan merupakan bulan dibukanya seluruh kebaikan dan rahmat, hanya mereka yang
memiliki kesungguhan, daya tahan dan semangat tinggi yang mampu menuai pahala sebanyak-banyaknya.

iv. Berusaha untuk tafaqquh ( memahami ) hukum-hukum berkaitan dengan shaum, mengetahui petunjuk Nabi Shallallaahu 'alaihi wasallam sebelum memasuki Ramadhan, mempelajari syarat-syarat puasa, syarat sahnya, batalnya. Demikian pula kewajipan-kewajipan , larangan, sunnah-sunnah dan yang dibolehkan dalam puasa. Juga zakat fitrah dan perilaku Rasulullah Shallallaahu 'alaihi wasallam berkaitan dengan diri dan keluarganya ketika bulan Ramadhan.

v. Mempersiapkan kegiatan dalam mengisi bulan Ramadhan.
Diantaranya -qira'atul Qur'an, mempelajari dan menghafalnya, qiyamullail, iftar jam'e, umrah Ramadhan, I'tikaf, sedekah, zikir, penyucian jiwa serta amal-amal sholeh yang lain .


Keistimewaan- keistimewaan lain yang dapat kita peroleh pada bulan Ramadhan adalah:

i. permulaannya penuh rahmat, pertengahannya penuh dengan keampunan dan akhirnya penuh dengan kebebasan dari api neraka.

ii. Allah akan mengampuni dosa-dosa yang terdahulu bagi orang-orang yang melakukan puasa semata-mata kerana keimanan dan mengharapkan keredhaan Allah.

iii. Terbukanya pintu-pintu syurga dan tertutupnya pintu-pintu neraka.

iv. Ibadah wajib yang dilakukan pada bulan Ramadhan akan dilipatgandakan nilai pahalanya, dan bila melakukan ibadah sunnah pahalanya sama dengan ibadah wajib.

v. Di dalam bulan Ramadhan tersebut ada satu malam yang dinamakan malam lailatul qadar yang barangsiapa beribadah pada malam tersebut nilai pahalanya lebih dari beribadah selama 1000 bulan.

"Ya Allah, turunkanlah berkat dan salamMu atas diri kekasihmu, nabi Muhammad saw, para pengikut Baginda, setara dengan kerisauan baginda terhadap umatnya serta curahkanlah Nur RahmatMu atas Baginda selama2nya"

Tak lama lagi, kita semua akan memasuki bulan Ramadhan, bulan penuh rahmat, bulan pengampunan dan padanya terdapat satu malam yang menyamai 1000 bulan. Semoga kita semua diberi kekuatan dalam menunaikan ibadah sepanjang bulan ramadhan yang bakal tiba.
Categories: ,

0 comments: