29 December 2008

Posted by jinson on Monday, December 29, 2008 7 comments
Sebaik sahaja mendapat maklumat bahawa pada 15hb Dis 2008 semua pelajar USM boleh membuat pendaftaran kursus secara online, ana cepat2 susun subjek yang nak kena ambik sem last ni. untuk daftar subjek under pusat pengajian sains komputer, ana kena bincang ngan kawan2 yang sama major..kalau tak, pakai ambik subjek sorang2 la...selepas disepakati, untuk subjek sains komputer ana ambik 3 subjek iaitu:

CLT301 PROJEK PRASISWAZAH
CMT322 KEJURUTERAAN & TEKNOLOGI WEB
CPT345 JAMINAN MUTU & PENGUJIAN PERISIAN

Untuk subjek minor, alhamdulillah tahun lepas ana dah ambik subjek yg susah iaitu mu'amalat dan perundangan islam, so sem ni ringan la sikit. ringan2 pun, kena rajin gak..kalau dok buat halai balai takleh skor jugak..

kalau ikut perancangan asal, ana nak ambik subjek bahasa arab..rindu sangat dah lama nak belajar arab..sejak tinggai ma'ahad tercinta ana asyik dok sebut perkataan yg sama ja..bila jumpa ngan anak arab..selalu tanya depa "Mas Muk" huhu :( yang lain jarang guna..alhamdulillah ust kelas tajwid suka sebut istilah2 arab..so, boleh la ana tambah vocab ana...belajar bahasa ni, tak boleh just guna waktu dalam kelas ja, kena selalu practice.. kena berani cakap..kalau malu, pakai dok tera tu ja la.. Memandangkan subjek untuk kursus universiti ana dah cukup dan tambahan pulak sem ni busy ngan final year projek, ana terpaksa lupakan cita2 ana tersebut..ana fikir, belajar bahasa arab tak semestinya daftar masuk kelas tu, ana boleh belajar melalu al-quran, kelas tajwid dan sebagainya..justeru, ana kembali semangat untuk terus mendalami bahasa syurga ini..moga2 dipermudahkan oleh Allah swt..ameen..

memandangkan sem ni sem last ana bergelar pelajar usm ijazah muda sains komputer, banyak urusan yang perlu diselesaikan. kalau dok buat lambat2, pakai melayang la duit RM50 ana..kalau lambat daftar kursus, USM akan kenakan denda sebanyak RM50. so, jgn cuba2 untuk layangkan duit tu... semasa dalam proses dok urus pendaftaran, ana sempat jumpa ngan adik2 sains komputer yang tahun 1.. sedih juga dengar kisah depa..sem satu dah dapat percubaan 1 (p1 untuk pelajar yang dapat pointer bawah 2 pointer).. tapi takpa dik..jdkan kegagalan yang lepas sebagai sempadan dan seterusnya sebagai batu loncatan untuk adik2 meniti tangga kejayaan dalam bidang ini. jgn rasa putus asa dan lemah semangat...

Akhirnya, ana berjaya mendaftar kursus untuk sem last ini. Moga ana tinggalkan USM ni nanti dengan kejayaan.


Untuk sahabat2 seperjuanganku, jadikan akademik ini sebagai salah satu daripada perjuanganmu..jgn pisahkan ia..jgn jadikan kegagalan anda sebagai fitnah dalam perjuangan ini..
Categories:

7 comments:

nailofar said...

sem ni ami ambik LHP456 ya? bagus, bagus..hehe :)

all da best ya!
kita sama2 berusaha..

miftah an-najah al-imama said...

emm dah tahun akhir kn..
kejap je mase berlalu..
ya...akhirnya dlm slip yg sm mcm aminah pye tu tp tertulis name akk,dah pun tercatat 'tahun akhir'
huhu...sebak dan terharu...nak nangis pn ade...
ye lah penantian slm 5 thn setengah akn berkahir...insyaAllah..
smg berjaya ye..=)

ihsan said...

Assalaamualaikum ya ukhti..
Gud Luck. jadikan dirimu contoh untuk muslimat lain. Ana dah x mampu nak jadi contoh untuk sahabat-sahabat lain dalam akademik.. Mdh-mdhan nti nti dapat dean list sem ni...

nailah87 said...

Ust Ihsan...
insyaallah ust mampu mendidik anak2 murid ust kat sekolah tu. result tu tak penting..itu hanya duniawi..sekarang ni terpikul di atas bahu ust untuk mendidik anak bangsa..didiklah mereka dengan kasih sayangmu :)

nailah87 said...

miftah an-najah al-imama...

Akak..ni dah last sem kita kat usm ni, insyaallah.. kena guna gear laju sikit la noh ;) taburkan budi, semaikan bakti, moga hidup diberkati Ilahi...

nailah87 said...

Nailofar...

LHP456 ana best sgt..lecturer pun best..dah rasa jatuh hati kat english..kalau sebelum ni pernah bertekad untuk cari universiti yang takdak BI...insyaallah..sama2 kita berusaha ;)

kak mami said...

akk dah drop la LHP tu..
emm ramai sgt yg ameknyee..
i'allah akk amek sem dpn..papepun gudluck utk aminah ye..;)
sem ni blum last lg utk akk
sem dpn ade lg..i'allah pjg umo..;)